VegEat sarma

VegEat sarma

 

VegEat sarma

Veganska sarma, ki bo pogrela vsak želodček.

Čas priprave 20 minutes
Čas priprave 45 minutes
Čas priprave 1 hour 5 minutes
Porcij 4 osebe
Avtor Kaja

Sestavine

Za 4 osebe potrebujemo:

  • 500 g Vegeat mletega mesa
  • 1 velika čebula
  • 2 stroka česna
  • 0,5 skodelice riža za rižote
  • 1 kos kruha
  • 1 dl sojinega mleka opcijsko
  • 1 glava okisanega zelja
  • 0,5 l paradižnikove mezge
  • Lovorov list
  • Pest peteršilja
  • Sol, poper, mleta paprika, majaron

Priprava

  1. Pred pričetkom priprave namočimo kos kruha v sojinem mleku. Namesto mleka lahko uporabimo tudi vodo.
  2. Na teflonski plošči na olju prepražimo sesekljano čebulo in jo razpustimo. Dodamo česen in počakamo, da zadiši. Dodamo VegEat mleto meso in peteršilj ter popražimo na srednjem ognju. Začinimo po okusu. Odstavimo iz ognja. Namočen kruh ocedimo in ga razdrobimo na majhne koščke. Kruh dodamo k mesu in premešamo. Odmerimo pol skodelice nekuhanega riža in ga primešamo k masi.
  3. Od okisanega zelja izrežemo posamezne liste in jim ploščato položenim stanjšamo del pri steblu. Na razprt list položimo del mase, ki jo oblikujemo v kepo, oblike in velikosti dobrega palca na roki. Najprej zapognemo levi in desni rob, nato pričnemo zavijati sarmo od stebla proti konici lista. Ponovimo, dokler ne zmanjka mase. V našem primeru smo imeli mase za 15 sarm.

  4. Najprej zapognemo levi in desni rob, nato pričnemo zavijati sarmo od stebla proti konici lista. Ponovimo, dokler ne zmanjka mase. V našem primeru smo imeli mase za 15 sarm.

  5. V posodi segrejemo paradižnikovo mezgo z eno skodelico vode in ji dodamo mleto papriko, majaron, sol, po želji tudi čili. V mezgo dodamo kislo zelje, ki nam je ostalo in ga narežemo na drobne koščke.
  6. V pogreto mezgo položimo sarme tako, da so enakomerne razporejene in stisnjene, da se med kuhanjem ne morejo odviti. Sarme ne smejo biti pretesno nameščene, saj se zaradi kuhanja riža še nekoliko povečajo. Med njih položimo par lovorovih listov. Sarme morajo biti potopljene. Če nam to ni uspelo z osnovno mezgo, dodamo še toliko vode.
  7. Kuhamo pokrito na srednjem ognju 45 minut. Če med kuhanjem voda povre, je dodamo, da so sarme ves čas pokrite.

Dodaj odgovor

Zapri meni
×
×

Košarica